Olejek cytrynowy i jego zastosowanie

9 września 2019

Wielu ludzi uwielbia zapach owoców cytrusowych. Jednym z najlepszych olejków eterycznych jest olejek cytrynowy, który wykorzystywany jest przez ludzi w celach leczniczych i kosmetycznych. Szczególną popularnością cieszy się w aromaterapii, a także jako dodatek do masaży relaksujących. Jakie są jeszcze właściwości olejku cytrynowego?

Pochodzenie olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy tłoczy się na zimno ze skórek cytryny. Do wyprodukowania jego litra potrzeba ponad dwóch tysięcy owoców. Bezpośrednio po wytłoczeniu olejek jest lepki i ma zielono-żółty kolor. Do wytwarzania tego preparatu stosuje się specjalne maszyny, które przerabiają całe owoce, ścierając zewnętrzne warstwy skórki i wyciskając z nich olejek przy pomocy prasy hydraulicznej.

Właściwości olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy składa się z następujących substancji:

– limonen

– alfa-pinen

– kamfen

– beta-pinen

– linalol

– beta-biabolen

– trans-alfa-bergamoten

– sabinen

– mircen

– alfa-terpinen

– nerol

– neral

Każda z tych substancji ma swoje właściwości. Omówimy najważniejsze z nich:

Limonen jest mocnym przeciwutleniaczem, który pobudza, usuwa toksyny z organizmu i hamuje apetyt. Alfa-pinen działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie. Linalol i nerol wykazują działanie przeciwbólowe i uspokajające, a sabinen jest odpowiedzialny za walkę z grzybami i stanami zapalnymi w organizmie.

Wszystkie te składniki sprawiają, że olejek cytrynowy działa oczyszczająco, przeciwbólowo i uspokajająco, a także wspomaga koncentrację i pozwala lepiej skupić się na wykonywanym zadaniu.

Zastosowanie olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wystarczy tylko rozpuścić kilka kropli w kieliszku ciepłej wody i tak otrzymanym roztworem przepłukać jamę ustną. Dzięki jego właściwościom wybielającym będziemy cieszyć się nie tylko z odkażonej jamy ustnej, ale też z nieco jaśniejszych zębów i świeżego oddechu.

Dużo częściej olejek cytrynowy stosowany jest zewnętrznie. Wystarczy dodać kilka kropel do gorącej kąpieli, by móc cieszyć się z jego relaksujących i oczyszczających właściwości. Masażyści z powodzeniem stosują go w trakcie swoich sesji, szczególnie gdy pacjenci cierpią na bóle reumatyczne i mają problemy z krążeniem.

Olejek cytrynowy używany jest także do pielęgnacji skóry i włosów. Świetnie radzi sobie z wypryskami i pryszczami, a posmarowane nim włosy stają się mocniejsze i bardziej lśniące. Poleca się go także osobom walczącym z przetłuszczeniami zarówno skóry, jak i włosów.

Olejek wykorzystywany jest także do dezynfekowania pomieszczeń. Można rozpylać go wewnątrz mieszkania lub też dodać do wody, którą będziemy myć podłogę.

Tagi
Kategoria olejki naturalne